Sisällön tarjoaa Blogger.

TEHDÄÄN KIERRÄTYSPISTE VANERISTA - OSA 1


Lasiverannan väliaikainen sisustus on jo historiaa, sillä jo jonkin aikaa siellä on ollut vireillään uusi projekti. Veranta on meillä ollut lähinnä sellainen läpikulkupaikka, jossa ei valitettavasti tule vietettyä aikaa muuten kuin kesäaikana, jos juuri silloinkaan. Pidämme verannan kylmänä tilana talvisin, joten ei siellä käydä kuin vilvoittelemassa saunan jälkeen nopeasti. Halusimme hyödyntää tilaa järkevästi, joten aloimme viime kevään aikana suunnittelemaan kunnollista kierrätyspistettä verannalle. Keittiössä meillä on ollut omat astiat pullojen ja paperin keräystä varten, mutta muulle kierrättämiselle ei ole löytynyt järkevää tilaa. Muovipusseihin sullotut muut kierrätettävät jätteet alkoivat kerääntyä liian näkyville ja kiikutin pussit aina verannalle "piiloon". Ehdottomasti järkevin ratkaisu meidän talouden tuottamalle kierrätysjätteelle on rakentaa niille oma kierrätyspiste. Sinne verannalle. Säilytyskaluste, josta löytyy keräyslaatikot paperille, pulloille, pahville, muoville, metallille ja lasille. 

Kierrätyspiste luonnosteltiin ensin paperille, sitten mieheni piirsi suunnitelman valmiiksi netistä ilmaiseksi ladattavalla CAD-ohjelmalla. Mitat olisin tosin voinut laskea ruutupaperillekin, mutta laatikoihin tulevat viistot kulmat oli helpompi piirtää ohjelman avulla. Laatikot jäljittelevät 50-60-luvun keittiöissä paljon käytettyjä halkolaatikkoja, jotka sopivat mielestämme täydellisesti kierrättämiseen.


Kierrätyspisteen materiaaliksi valitsimme vanerin, jota meillä on aikaisemminkin paljon käytetty. Tilasimme vanerit paikallisesta vanerifirmasta mittoihin sahattuna, joskin laatikoiden viistot kulmat sahattiin ihan itse.  Kaikki osat takalevyä lukuunottamatta ovat 15 mm  koivuvaneria.

Kierrätyspisteen rungon kokoaminen aloitettiin niin sanotusti väärinpäin eli päälikansi alaspäin. Emme halunneet ruuvinkantoja näkyviin, joten käyttimme näkyvien osien kiinnitykseen kalustekulmarautoja ja puuliimaa. Päälikanteen kiinnitettiin seuraavaksi sivuosat ja niihin pohjalevy.

Ohuempi takalevy ruuvattiin pienillä ruuveilla kiinni. Ennen takalevyn kiinnittämistä kunnolla tarkistimme ristimitan (mitta viistosti yläkulmista alakulmiin), jonka avulla varmistetaan, että osat ovat suorassa toisiinsa nähden. Jos mitta tässä vaiheessa heittää, niin mikään ei enää tämän jälkeen toimi. Seuraavaksi kokosimme kaappia kiertävän alasokkelin ja jätimme kierrätyspisteen rungon liimaukset kuivumaan seuraavaa työvaihetta varten.

Seuraavana työvaiheena oli kierrätyspisteen rungon väliseinien kiinnitys. Ne kiinnitettiin päälilevyyn kulmaraudoilla ja pohjan läpi ruuvaamalla. Näin varmistettiin jälleen, ettei näkyvään päälilevyyn tule ruuvinjälkiä. Laatikoiden kokoaminen alkoi etulevystä, johon puuliiman ja kulmarautojen avulla kiinnitettiin ensin toinen sivuosa, sitten alapuoli, tämän jälkeen toinen sivu ja lopuksi takalevy.

Jykeviä keräyslaatikoita nikkaroitiin yhteensä neljä. Metalli, lasi ja muovi tulevat todennäköisesti jakamaan yhden laatikon. Tätä varten laatikko jaetaan kolmeen osaaan väliseinien avulla. Pullot, paperi ja pahvi pääsevät omiin laatikkoihinsa.

Laatikot sovitettiin runkoon ja hienosti ne sinne omiin koloihinsa sujahtivat. Kierrätyspiste on aika massiivinen ja vie ison osan verannan tilasta, mutta siitä valmistuu juuri sellainen kuin oli tarkoituskin. Isot laatikot vetävät sisäänsä suuren määärän kierrätysjätettä, joka varmistaa sen, ettei tila lopu kesken. Mahtavaa!

Tähän asti olemme päässeet ja tämä rakennusprojekti etenee tästä eteenpäinkin ihan omaa vauhtiaan, ilman stressiä. Teen seuraavan postauksen, kunhan jotain raportoitavaa löytyy. Hyvällä tuurilla ehdimme jo tänään rakennushommiin. Saa nähdä.

Nyt toivottelen mukavaa syksyistä viikonloppua kaikille!

6 kommenttia

 1. Hieno systeemi tulossa :) Minäkin olen miettinyt, millainen olisi kaunis ja toimiva kierrätyspiste kotiin. Nyt on muovilaatikot hyllyssä varasto/ompeluhuoneessa, ei kovin esteettistä. Muovia tulee tosi paljon, vaikka sitä välttelisikin esim. hevi-osastolla. Meillä on sille iso koiranruokatynnyri ja tuntuu, että sekin täyttyy hetkessä. Muovi on vähän hankalaakin siinä, kun se ei meinaa pysyä litteänä eikä niitä eri muoveja saa laittaa sisäkkäin tiukkaan.

  Toinen mikä kaipaisi ratkaisua olisi muovi- ja kartonkiroskien kuivatus katseilta piilossa. Jatkuvasti jossain tiskipöydän kulmalla tm. purkkia ja muuta roipetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin pohdittiin pitkään, että miten tämä kierrätys nyt saadaan hoidettua järkevästi ja katseilta piilossa. Tämä kierrätyspiste ratkaisee tämän ongelman. Minä kuivattelisin muovi-ja kartonkiroskia keittiön kuivauskaappissa, jos meillä vielä sellainen olisi. Meiltä lähti kuivauskaappi pihataloon ajat sitten, kun sinne rakennettiin uusi keittiö meidän keittiön "ylimääräisistä" kaapeista. Luovuin silloin kuivauskaapistakin, koska halusin sinne toimivan paketin. Nyt odottelen keittiöremppaa, uusia kaapistoja ja sitä uutta kuivauskaappia, joita saan odotella varmaan vielä muutaman vuoden. Hyvin on kyllä pärjätty ilmankin :)

   Poista
 2. Tulee niin hieno! Tosi hyvä idea sahauttaa vanerit valmiiksi mittaan.

  Meillä on siellä Jannen suvun kesämökillä keittiön uudessa vanhassa kaapissa halkolaatikossa kierrätyspiste. Se on mökin tarpeisiin sopivan kokoinen ja todella toimiva. Tyynelään kaipaisin tällaista vastaavaa myös, kun tällä hetkellä muovit majailee puulaatikossa ikkunan alla, metallit keittiön roskiskaapissa ja pahvit + paperit eteisessä. Vähän sekavaa siis toistaiseksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuohon sekavuuteen kyllästyin itsekin. Haluamme kierrättää, mutta järkevää systeemiä siihen ei aikaisemmin ollut. Uskon että monessa taloudessa painitaan näiden samojen asioiden kanssa. Vanereiden sahauttaminen oikeisiin mittoihin ei maksa paljoa ja helpottaa + nopeuttaa työskentelyä tosi paljon. Halkolaatikot ovat todellakin ihan parhaita kierrätykseen :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Tästä on tulossa todellakin kätevä kierrätyspiste! Ja se tulee niin tarpeeseen :)

   Poista