Sisällön tarjoaa Blogger.

KESÄKEITTIÖN PUUSÄLEIKKÖ JA MUUTAMA KÖYNNÖS


 

Kesäiset terveiset puutarhasta! Tänään meillä on tehty pieniä muutoksia kesäkeittiön viihtyvyyden parantamiseksi sekä tuotu lisää väriä pihaan. Puutarhatöihin kuuluivat tällä kertaa kesäkukkien hankinta ja istutus ruukkuihin sekä uusien kätevien puusäleikköjen asennus kesäkeittiöön.


Säleikköjen hankintaan oli kolme loistavaa syytä. 1. Puusäleiköt toimivat pienenä näköesteenä uteliailta katseilta ja tuovat näin hieman lisää yksityisyyttä. 2. Ne varjostavat kovin paahteisella paikalla olevaa kesäkeittiötä. 3. Ruukkuihin istutetut mustasilmäsusanna ja viiniköynnös pääsevät kiipeämään ja leviämään kauniisti säleikköjä pitkin. Viimeistään silloin kaksi ensimmäistä asiaa toteutuvat upealla tavalla. Köynnösten vihreät lehdet peittävät säleiköt ja mustasilmäsusanna kukkii kauniita oransseja kukkia. Näin siis toivon käyvän.
Minusta oli mahtava idea tuoda kesäkeittiön yhteyteen viiniköynnös. Herkulliset rypäleet omasta pihasta, ihan ulko-oven läheltä, kesäkeittiön kupeesta. Kuulostaa houkuttelevalta, mutta aika näyttää toteutuuko tämä vai jääkö vain haaveeksi. Kasvupaikkana kesäkeittiön edusta on aurinkoinen ja lämmin, juuri sellainen paikka jossa viiniköynnöksen on hyvä kasvaa ja tuottaa satoa. Köynnös on nopeakasvuinen, joten odotan sen tuomaa varjostusta ja näköestettä innolla. Yhtä innolla kuin niitä rypäleitäkin. Peukut pystyyn viiniköynnökselle!

 

Rappuset täyttyivät punaisista pelargoneista. Edellisenä kesänä meidän pihassamme ei näkynyt kukkivia kesäkukkia. Halusin tuolloin rappusille vain muutamia vihreitä kausikasveja, kuten puksipuita ja lankaköynnöksiä. Tänä vuonna onkin sitten toisin. Tuleva vauva on selvästi sekoittanut pääni ja vaikuttanut kesäkukkavalintoihin. Mitä enemmän väriä, sen parempi. Hehkuvan punaiset pelargonit ja oranssit samettikukat olivat nappivalinta. Täytyy myöntää, ne sopivat vanhan talon pihapiiriin ihan täydellisesti ja tuovat sopivalla tavalla mummolatunnelmaa. Vielä muutaman taidan hankkia, sillä nyt tuntuu ettei kesäkukkia voi olla liikaa. 


Pääsin kesäkukkia istutellessa koeajamaan pihatalon sivulle tekemämme pitkän istutuspöydän. Talon ullakkotilasta löytynyt vanha pöytälevy on tähän tarkoitukseen kuin tehty. Aikaisemmin en ole istutushommia siinä tehnyt, vaan se on toiminut maalauspöytänä. Kesäkeittiön rottinkikalusteet saivat viime kesänä uuden värin juurikin tämän pöydän päällä. Pöytä toimii molemmissa hommissa hienosti, sillä sen päällä saa sotkea. Ei haittaa vaikka maalia leviäisi sen pintaan tai pöytä lainehtisi mullasta. Vapauttaavaa kun saa välillä sotkea. 
Olen tosi tyytyväinen tämän päivän aikaansaannoksiin. Vaikka puusäleiköt eivät olekaan omatekemiä vaan puutarhamyymälästä ostettuja, olen silti onnessani. Ne olivat myöhästynyt syntymäpäivälahja minulle. 

Joko sinä olet hankkinut kesäkukkaset vai odotteletko kesäkuun 10. päivää, jolloin voi vanhan kansan viisauden mukaan istuttaa kesäkukat turvallisesti ulos. Minä otin varaslähdön, sillä tämä on ollut uskomattoman lämmin toukokuu, enkä malttanut enää odotella. 

Oikein rattoisaa viikonlopun jatkoa ja nauttikaahan kesäkukkien upeasta väriloistosta!

18 kommenttia

 1. Teidän kesäkeittiö on upea! Minulla on myös tarkoitus laittaa viiniköynnöstä pihalle kasvamaan, sen vaatimat säleiköt ja muut rakennelmat on tosin vielä tekemättä. Meillä on tulossa jonkinlainen pergola kasvimaan päälle, ja sinne meinasin viininkin laittaa kiipeilemään :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oikein mukava kuulla :) Pergola kuulostaa ihanalta ja viiniköynnös on varmasti hyvä valinta siihen. Kasvimaa ja rypäleet yhteen soppii!

   Poista
 2. Ihanan näköinen kesäkeittiö! Toivottavasti tulee paljon rypäleitä;)
  Minä olen uskaltanut laittaa vasta orvokkeja ulos ruukkuihin. Pelargonioita on kyllä jo ikkunat täynnä;) Ulkona toimii varmaan hallaharso isojen ruukkujen suojaksi, jos nyt kylmenee. Mutta toivotaan, että ei;) Onnellista odotusta ja ihanaa kesää Sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja niinpä, rypälesatoa odotellessa! Täällä on taas hellekeli, joten yölämpötilakaan ei laske lähellekään hallaa. Vielä ainakin kukkaset voivat hyvin. Kesä alkoi tänä vuonna ihanan aikaisin! Ihanaa ja aurinkoista kesää myös sinulle :)

   Poista
 3. Mä oon yleensä hankkinut kesäkukat vasta kesäkuun puolella, mutta nyt kun on ollut niin lämmintä, hain ne eilen. Ostin myös mm. punaisia pelargoneja ja samettikukkia. :) Mä oon yrittänyt kasvattaa viiniköynnöstä, mutta se ei menestynyt meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, saa nähdä miten meillä viiniköynnös menestyy. Kasvua on jo havaittavissa, joten ehkä se siitä lähtee kiipeämään säleikköä pitkin.
   Ihania vanhan pihapiirin kukkasia olet sinäkin hankkinut :)

   Poista
 4. Ihana on tuo teidän kesäkeittiö ja aivan UPEA talo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Talo on kyllä meille niin rakas ja saan olla todella kiitollinen että saan asua täällä.

   Poista
 5. Laitoin jo kesäkukat kasvamaan, toivottavasti ei tule hallaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu, täällä ei ainakaan hallaa ole näkynyt. Hellekeliä taitaa olla tämä viikko, joka on hyvä asia kukkasille :)

   Poista
 6. Pelargonit sopii teidän talon portaille kuin nenä päähän! Pitäisi suunnata huomenna itsekkin köynnös ostoksille, viime talvi vei pergolan villiviinit.:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvi oli kyllä paha! Pelargonit ovat kyllä rappusten piristys. Ihanan hehkuvan punaiset :)

   Poista
 7. Onkos mulla ollut kesäkukat kaksi vai kolme viikkoa?? Aika menee täällä sellaista haipaklaa, että ajantajukin on ihan pihalla. Talvi valitettavasti teki tuhojaan mullakin, joten perennaa menee uudikdi -ja niin varmaan villiviinitkin, vain yhdessä kolmesta vähän henki pihisee. Nimenomaan pihisee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä oletkin ollut ajoissa liikenteessä kukkien suhteen. Ymmärrän kyllä täysin, sillä siirtolapuutarhamökkiisi ympäristö on ihana ja kukkaset tulee varmasti hankittua sinne aina hyvissä ajoin. Talvi oli inhottava piruilainen, meilläkin meni uusiksi puolet pienestä mansikkamaasta.

   Poista
 8. Mä oon vähän kateellinen tosta teidän kesäkeittiöstä :)
  Sillee tosi hyvällä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan ok <3 On tosi ihana kuulla että pidät siitä näin paljon!

   Poista
 9. 2. kuvassa isäntä taas normi asennusilmeellä x)

  VastaaPoista