Sisällön tarjoaa Blogger.

NÄIN TEIMME RUSTIIKKISET LIUKUOVET


Hei. Lupasin edellisessä postauksessa kirjoitella rustiikkisten liukuovien teosta, joten tässäpä se tulee. Haluan tähän alkuun kertoa, että tekemällä nämä liukuovet itse, säästimme arviolta noin tuhat euroa. Ovet ovat massiivisen kokoiset (2 x 120cm x 200cm) ja tutkiessani tämän tyyppisten ovien valmistajien sivuja, tulin siihen tulokseen, että niistä saisi tosiaan maksaa itsensä kipeäksi. Tarkoituksenamme ei koskaan ollut valmiiden liukuovien osto, vaan oli itsestäänselvyys tehdä ne itse. Silti ihan mielenkiinnosta selailin liukuovien hintoja ja kahlasin läpi erilaisia vaihtoehtoja.

Makuuhuoneen väliseinän päädyt ja liukuovet ovat kaikki saman levyisiä, joten ovien ollessa auki väliseinän päädyt peittyvät kokonaan. Tämän ratkaisun teimme puhtaasti käytännöllisyyden vuoksi, sillä halusimme sijoittaa sängyn ikkunan eteen, jolloin sinne kulku on helpointa sängyn molemmin puolin. Kattorakenne kun on aika haastavan mallinen ja matalia osia sisällään pitävä. Ja me ollaan niin totuttu nukkumaan päät ikkunan edessä, sillä jotenkin se tuntuu niin luonnolliselta tässä talossa. Liukuovien tuli siis aueta mahdollisimman isoksi, jotta kompaktin kokoiseen makuuhuoneeseen mahtuu kulkemaan hyvin. 

Meidän liukuovien materiaali on raakalauta, jonka ansiosta oviin saatiin todella rustiikkinen fiilis. Raakalaudat sauhautettiin ostopaikassa oikeisiin mittoihin, joten kotona sahattavaksi jäi vain ovien keskellä kulkevat vinolaudat. Valmiiksi oikean mittaiset laudat nopeuttavat huomattavasti ovien kasausta, mutta silloin ennakkosuunnitteluun on käytettävä enemmän aikaa. Sirkkelille oli tässä projektissa tarvetta, sillä jokaiseen pystylautaan oli vielä ennen kasausta tehtävä ura lattiaan kiinnitettäviä liukuoven alaohjureita varten. 


Ovien malli on todella yksinkertainen toteuttaa. Tarvitsimme kumpaankin oveen kahdeksan pystylautaa, kaksi vaakalautaa ylä- ja alaosiin sekä yhden viistosti kulkevan laudan. Vaakalaudat liimattiin ja ruuvattiin kiinni pystylautoihin takapuolelta. Ruuvaus tapahtui takapuolelta, jotta kaikki ruuvinkannat jäivät piiloon makuuhuoneen puolelle ja näin ovien etupuoli jäi siistiksi ja ruuvittomaksi. Tämän jälkeen ovet hiottiin vain kevyesti, jotta irtonaiset tikut saatiin pois.

Liukuovet maalattiin ruskealla kuultomaalilla, jota olen jo aikaisemmin käyttänyt eteisen hirsiseinän käsittelyssä. Saman ruskean sävyn sai koko väliseinän mittainen raakalauta, joka asennettiin liukuoven kiskojen kiinnitystä varten. Tämä ruskea on suosikkivärini juuri nyt!Kiskona toimiva koko väliseinän levyinen lattarauta hankittiin paikallisesta rautakaupasta ja se spraymaalattiin mattamustaksi. Muut liukuovien kiinnitykseen tarvittavat helat tilasimme netin kautta Englannista, sillä näin saimme hankittua ne huomattavasti edullisemmin ja valmiiksi mustaksi maalattuna. 

Helojen mittatarkka kiinnittäminen oli erittäin tärkeää, jotta ovet kulkevat suorassa ja liukuvat vaivattomasti. Loppupeleissä meidän piti kuitenkin mennä vanhan talon ehdoilla, joten jouduimme hieman soveltamaan pyörien kiinnityksessä. Aulan vasemmalla puolella lattia on noin kaksi senttiä korkeammalla, joten vasemman oven pyörät jouduttiin kiinnittämään hieman eri kohtiin kuin toisessa ovessa. Tästä syystä ovet ovat vähän eri korkeudella. 

Ovien ja oviaukon päällä kulkevan pitkän vaakalaudan ruuvinkannat oli saatava jotenkin piiloon, joten tupottelin niihin ruskeaa pienoismallimaalia. Se toimi tosi hyvin, maksoi vain muutaman euron ja häivytti ruuvinkannat hienosti piiloon. Vetimiksi valitsimme mattamustat takorautaiset vetimet, joita saa lähes jokaisesta rautakaupasta. Ja ne sopivat rustiikkiseen kuin nenä päähän. 
Huomautan vielä, että olimme ihan ensikertalaisia liukuovien teossa ja tämä on vain yksi tapa toteuttaa ovet. Ehkäpä joku saa näistä inspiraation omien ovien tekoon ja mikäli niin käy, haluaisin tietenkin nähdä teidän versionne!

Leppoisaa iltaa kaikille!

14 kommenttia

 1. Onpa upeasti toteutettu projekti♥

  VastaaPoista
 2. Todella hienot ovet! Muistatko, mistä tilasitte helat?

  VastaaPoista
 3. Uskomattoman hienot ovet ja toteutus - vau!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kuulla! Ollaan kyllä niin tyytyväisiä lopputulokseen.

   Poista
 4. Upeat! Mainitsit alaohjurin, onko siitä mahdollista saada kuvaa kuinka toteutettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ovien alareunoihin tehtiin urat ohjuria varten (1 per ovi) ja se ohjuri näkyy tuossa samassa kuvassa kuin muutkin helat. Kuvassa pyörien vieressä, pieni musta ohjuri (kuvassa vain yksi sellainen). Ohjurit kiinnitettiin lattiaan ja ne on nyt ovien alla piilossa, joten kuvaa en valitettavasti saa otettua :)

   Poista
 5. Onpa upeat ovet. Olen tuollaisia ihaillut IG puolella. Helat näyttävät juuri oikean laisille. Ihanaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
 6. Mielettömän upeat ovet ja hieno toteutus. Olette tosi taitavia. Paljonko oville tuli noin tehtynä hintaa (helat, mekanismit ja laudat)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Arvioisin, että liukuovien hinnaksi tuli noin 300€. Ihan tarkkaa summaa en pysty sanomaan, sillä ostokuitteja ei ole enää tallessa.

   Poista
 7. Tulipas upeat liukuovet! Ihanan värin olette myös valinneet, riittikö oviin yksi maalipinta vai pitikö laittaa useampi kerros? Pitääpä itsekin harkita tämän tyyppistä oviratkaisua.

  VastaaPoista
 8. Voi että kun on ollut hieno projekti! Meilläkin on puutalo ja puuovia, muttei yksikään niin hieno kuin teidän rustiikkinen liukuovi. Nyt meidän pitäisi kuulemma asentaa kellariin palo-ovet, tai yksittäinen palo-ovi. Ei varmasti kilpaile estetiikassa teidän ovien kanssa. Mutta turvallisuus menee tässä projektissa nyt kauneuden edelle. Kiitos inspiraatiosta. Ehkä vaihdamme vielä toisenkin oven... https://www.vasmet.fi/tuotteet/teraspalo-ovet

  VastaaPoista