Hei! Sain instagramin puolella kyselyjä puulattian maalauksesta, pohjatöistä ja maalivalinnasta, joten päätin kirjoittaa niistä ihan oman postauksen. Kirjoitin viime viikolla pikkutytön huoneen pintojen värivalinnoista (klik) ja nyt kerron miten me toteutimme kellastuneen mäntylautalattian maalauksen.
Lähtökohtana meillä oli tämä, kulunut lakattu puulattia. Todennäköistä on, että lattia on asennettu ja lakattu 80-luvun alussa, jolloin talon sen aikaiset omistajat tekivät mittavan saneerauksen. Kuten kuvasta näkyy, koko yläkerran puulattian lakkaus on tummunut, se on kulunut ja täynnä naarmuja.
Tarkoituksena on myöhemmin maalata kaikki yläkerran puulattiat, joten tämä oli hyvää harjoitusta tulevia maalauksia varten. Samalla saatiin jonkinlainen käsitys siitä, kuinka kauan pohjatyöt ja maalaus vievät aikaa. Osataan sitten suunnitella ja aikatauluttaa tulevia maalaustöitä paremmin. Tämän huoneen lattian maalaus oli muihin huoneisiin nähden helppo toteuttaa, sillä se ei ole tällä hetkellä käytössä. Lattia saa kuivua rauhassa, eikä se vaikeuta muuta elämistä mitenkään.
Kuvassa näkyvät kaikki lattian käsittelyssä käyttämämme välineet ja litkut. Työvaiheista ei ole yhtään kuvaa, sillä tämä homma tehtiin myöhään illalla ja valaistus oli mitä oli. Enkä kyllä ehtinyt edes miettimään kuvaamista.
Homma lähti liikkeelle huoneen listojen irroituksella, jonka jälkeen lattia pestiin maalarinpesulla huolellisesti. Mikäli lattian lakka olisi ollut kovin hilseilevää, olisi seuraava työvaihe hilseilevän maalipinnan irti kaapiminen. Lattia oli tasaisesti kulunut joka paikasta ja lakka oli siinä kiinni hyvin, joten ryhdyimme suoraan hiontahommiin. Minä hioin pienellä käsihiomakoneella ja mieheni ihan käsipelillä hiontalatan avulla. Emme hioneet lakkaa kokonaan pois, vaan hioimme pinnan kevyesti rikki.
Vuorossa oli tämän jälkeen hiontapölyn imurointi ja huolellinen pesu jälleen maalipesulla. Mikäli olisimme halunneet paikkailla lattiaan vuosien saatossa tulleita kulumia, naarmuja tai lautojen rakoja, sen olisimme tehneet seuraavana työvaiheena. Me päätimme jättää raot ja kolhut näkyviin, sillä ne kuuluvat vanhaan taloon ja kertovat täällä eletystä elämästä. Pesun jälkeen siirryimme siis suoraan maalamaan lattiaa. Maalauksessa olisi voinut käyttää telaa tai pensseliä, me valitsimme työvälineiksi pensselit.
Valitsimme maaliksi vesiohenteisen Tikkurilan Betolux Akvan, joka käyttökuiva jo vuorokauden kuluttua. Se kovettuu täysin ja saavuttaa kestävyysominaisuutensa kuitenkin vasta kahden viikon kuluttua, mutta se ei estä huoneen listoittamista ja muita maalailuja tuona aikana. Lattia olisi ollut uudelleenmaalattavissa jopa tunnin kuluttua, mutta odotimme kiltisti seuraavaan päivään ennen uuden maalipinnan sutimista. Kaksi maalikertaa riitti hyvin peittämään männyn oksansyyt. Akva levittyy tasaisesti, kun muistaa sen nopea kuivumisen ja etenee maalauksessa lautojen pituussuunnassa muutama lauta kerrallaan. Näin liitoskohdat eivät jää esiin ja pinnasta tulee kauniin tasainen.
Vesiohenteisen maalin valintaan vaikutti juuri tuon nopean kuivumisajan lisäksi sen hajuttomuus. Perinteisellä Betoluxilla maalaaminen olisi tuonut mukanaan hajuhaitat ja monen päivän muualla asumisen, siihen emme olisi kyenneet. Näillä pakkasilla kun ei paljon tuuletella, joten rittävä ilmanvaihto ei olisi onnistunut. Vesiohenteisen maalin tuoksu on mieto ja se haihtuu nopeasti pinnan kuivuttua. Minä tosin en haistanut mitään koko viime viikolla, sillä nuha vei jostain syystä hajuaistini.
Vesiohenteinen Betolux ei ehkä ole niin kestävä, mutta meidän tapauksessa ainut vaihtoehto. Ja sen kestävyyden tiedämme vasta käytön jälkeen, joten palataan siihen myöhemmin. Meillä luotetaan Akvaan, sillä portaissa se on ainakin pysynyt hienosti lähes vuoden päivät ja näyttää vieläkin vastamaalatulta.
Meidän pieni remppa-apulainen on innoissaan tulevasta huoneestaan. Remppahommat ovatkin tulleet tälle tytölle jo hyvin tutuksi. Lillin ollessa muutaman kuukauden ikäinen, aloitimme olohuoneen pintaremontin ja siellä rempan keskellä neiti nukkui päiväunia, vaunuissa keskellä olohuonetta. Tämän jälkeen on rempattu eteistä, rakennettu kierrätyspiste verannalle, maalattu alakerran makuuhuoneen seiniä ja takkaa sekä vaikka mitä muuta. Remppaneiti heiluu nyt mukana omien pensseleiden kanssa, välillä jopa liian innokkaana.
Lukisin mielelläni kokemuksianne Betolux Akvasta. Miltä maalattu lattia näyttää vuosien jälkeen? Oletteko olleet tyytyväisiä vesiohenteiseen maaliin?
Muutkin kommentit ovat aina tervetulleita!
Kivaa alkanutta viikkoa kaikille <3