Sisällön tarjoaa Blogger.

TEHDÄÄN KESÄKEITTIÖ KIERRÄTYSMATERIAALEISTA! OSA 2

Tervetuloa tutustumaan kesäkeittiön rakennusprojektin toiseen osaan. Tässä osassa runko valmistuu, pääsemme maalaushommiin ja käymme kalusteiden kimppuun. Ympäristöä muokataan myös kierrättäen, niin kuin teemaan sopii. 
Kesäkeittiön rakennus jatkui juhannuksen jälkeen hitaasti, mutta varmasti. Kesäkeittiön lattian valmistuttua vanhan grillin pohjan päälle valettiin kerros betonia. Vanhan pohjan purkaminen olisi ollut liian työlästä, joten päädyimme jättämään sen betonin alle. Apulaisia oli valuussa mukana monen ikäisiä.


Mieheni viimeisteli kattoa ja minä maalasin kesäkeittiön. Maalaukseen meni kolme pitkää päivää ja joka päivän jälkeen sain hangata itseni maalista puhtaaksi. Kesähelteellä kun ei voinut käyttää pitkähihaisia vaatteita. Maalina oli musta kuultomaali, jota saatiin ilmaiseksi tuttavan kautta. Maalia meni melkein 20 litraa, sillä raakalauta imi maalia paljon itseensä.

 


Kesäkeittiön reunalle tehtiin kapea istutuspenkki, joka rajattiin reunanauhalla. Lattian ja istutuspenkin väliin kuin myös muualle kesäkeittiön ympärille levitettiin karkeaa hiekotushiekkaa, joka lakaistiin keväällä kadun varresta pois. Tiemme hiekoittajamies kasasi hiekan viereiselle tontille ja sieltä se päätyi meidän pihaamme. Hiekkakin on siis täysin kierrätettyä!


Takaseinä tehtiin raakalaudasta ja se pystytettiin vaakasuuntaisesti. Lattian tiilien saumoihin harjattiin hiekkapuhallushiekkaa, jotta tiilet saatiin asettumaan ja jämähtämään paikoillensa. Kesäkeittiö oli valmis rakenteeltaan, enää puuttuivat seinähyllyt, kiinteä taso, ruokailuryhmä ja kunnostetut rottinkalusteet. 


Pöytäryhmä kesäkeittiöön tehtiin itse. Kattorakenteiden ylimääräisestä puumateriaalista valmistui pöytäryhmän pöytälevy ja penkkien istuinosat. Pöydän jalat ovat vanhasta pirtinpöydästä, joka hankittiin muutamalla kympillä netin kautta. Tarvitsimme nimittäin hyvät ja tukevat jalat pitkään pöytään.


Uudet puupinnat lakattiin neljä kertaa, pöydän ja penkkien jalat maalattiin mustalla Tikkurilan Empire kalustemaalilla. Oranssit pirtinpenkit kuuluivat ruokailuhuoneen vanhaan pirtinpöytään, mutta halusimme pöydän ääreen pinnatuoleja näiden penkkien sijaan. Penkit jäivät ylimääräisiksi, kunnes päätimme hyödyntää niiden jalkoja kesäkeittiön pöytäryhmän penkkeihin.


Grillin ympärille rakensimme pitkän kiinteän tason raakalaudasta ja kattorakenteista jäljelle jääneestä puumateriaalista. Näin kaikki ostettu puumateriaali saatiin hyötykäytettyä loppuun asti. Puutavara saatiin ilmaiseksi ystävältä, näitä kattorakenteiden lankkuja lukuunottamatta.


Istutukset uuteen penkkiin kävime hakemassa miehen vanhempien pihasta. Siellä ne olivat ylimääräisiä ja liian tiheään istutettuja, joten näin ne pääsivät hyötykäyttöön meille. Ne kukkivat ihania keltaisia kukkia ja juurtuivat yllättävän hyvin, vaikka ne siirrettiin kesän kuumimpina päivinä.


Grillin molemmille puolille tehdyt vaaleat puutasot ovat irtonaisia ja näin rakenteiden sisällä voidaan säilyttää mm. kaasupulloa. Tasot lakattiin ja laudat käsittelimme mustalla kuultomaalilla. Grillin alakaappi sai myös uudet ovet raukalaudasta, tämän ja valmiin kesäkeittiön esittelen teille sitten ensi kerralla.


Samalla näette millaiselta nämä käytettynä ja auringon polttamina ostetut rottinkikalusteet näyttävät maalauksen jälkeen. Kunnostamalla vanhat huonokuntoiset rottinkikalusteet, säästimme monia satoja euroja. Uutena nämä nimittäin ovat todella arvokkaita. Rottinkikeinu ja tuoli maksoivat meille yhteensä 30 euroa. Minä haaveilin tästä rottinkikeinusta koko kesän, kunnes loppukesästä viimeinkin sellaisen löysin tarpeeksi edullisesti.

Nyt toivottelen leppoisaa sunnuntaita kaikille ja ryhdyn tekemään juttua valmiista kesäkeittiöstä!

21 kommenttia

 1. Näyttää tosi hyvältä jo nyt! Odotan innolla lopputulosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, lopputulos eli valmis kesäkeittiö on nähtävissä nyt. Juuri sen jutun julkaisin :)

   Poista
 2. Voi mavon silimä, Tonttu Toljanterin sanoja lainatakseni :) Laita nyt HETI se lopputulos!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ehkä hauskin kommentti ikinä :D Lopputulos on luettavissa juuri nyt! Toivottavasti tykkäätte.

   Poista
 3. Miekään en voi muuta sanoa kuin WAU, se on tosi hieno! Te olette kyllä niin taitavia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos :) Mieheni on hurjan taitava näissä rakennusjutuissa ja minä opiskelen siinä sivussa näitä taitoja häneltä. Tämän projektin aikana opin valtavasti uutta!

   Poista
 4. Todellakin wau, ihan mielettömän upea kesäkeittiö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi kiitos :) Ollaan itsekin todella tyytyväisiä tähän!

   Poista
 5. Mahtavaa materiaalien hyötykäyttöä! Vähällä rahalla saa monesti parempaa aikaiseksi kuin tukolla seteleitä, siinä minun mielipiteeni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä :) Luovuuden saa pistää valloilleen oikein kunnolla, kun rakennetaan pienellä budjetilla!

   Poista
 6. Ei voi muuta sanoa, kuin, että voi MAHOTON ♥
  Kun hyvää yrittää tehdä, niin teillä ainakin priimaa pukkaa ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos tuhannesti :) Vai priimaa pukkaa, no se on ihan mahtava kuulla!

   Poista
 7. Kyllä tuli hieno! Kelpaa tuolla syödä ja kahvitella kesäisin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin kelpaa :) Tänä vuonna saadaan kesäkeittiö käyttöön heti alkukesästä, joten ehditään tästä nauttiakin! Viime kesä meni rakentaessa, tämä tuleva kesä nautiskellessa ;)

   Poista
 8. Voisinpa melkein väittää, että pennin venyttäjä tekee parempaa jälkeä kuin sellainen sellainen, joka vaan poimii haluamansa osaset. Kun on pakko hioa suunnitelmia monelta kantilta, putoaa hötkyilyt pois. Upea ja aikaa kestävä lopputulos. Olen siis jo nähnyt kolmannen osan.

  VastaaPoista
 9. Ihanasti olette käyttäneet hyödyksi kierrätystavaroita. Itsellä kanssa ensi kesänä suunnitelmissa tehdä kesäkeittiö juurikin kierrätystavarasta :)

  VastaaPoista
 10. Pakko näin pari vuotta myöhemmin kommentoida, että tämä antaa aivan uskomattoman inspiraation oman kesäkeittion rakentamiseen! Vielä kun saisi tuon toisen puoliskon saman inspiraation alle! :D

  Pakko laittaa muutenkin blogisi seurantaan, aivan mahtavia juttuja joita voi myös omassa talossa hyödyntää!

  https://tarinoita-jaamerenrannalta.blogspot.no/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tomi, kiva kuulla että sait meiltä inspiraatiota oman kesäkeittiön rakentamiseen. Me rakennettiin se ensimmäisenä kesänä talon oston jälkeen, kun päällä oli hurja pihan muokkaustyö. Toivottavasti saat toisen puoliskosi innostumaan ideasta. Tsemppiä kesäkeittiön rakentamiseen!

   Poista
 11. Onpas kivan näköinen katos. Mekin suunnitellaan tekeväksi ensi kesälle ja tulin hakemaan ideoita. Hienosti olette hyödyntäneet vanhaa. Meiltä löytyy myös piharemontin ajalta tiilejä ja hiekkapuhallushiekkaa, joten pitää itse hyödyntää ne.

  VastaaPoista