Sisällön tarjoaa Blogger.

TEHDÄÄN KESÄKEITTIÖ KIERRÄTYSMATERIAALEISTA! OSA 1

Oli kevät vuonna 2015 ja päätimme rakentaa kesäkeittiön pihaamme. Sen tuli olla valmis elokuun loppuun mennessä, jotta häätanssin voisimme sen alla tanssia. Tämä kesäkeittiö rakennettiin vanhan grillipaikan tilalle ja tehtiin pääosin kierrätysmateriaaleista, näin kustannuksissa säästettiin roimasti. Kierrättämällä varmistettiin, että pieni budjetti riittäisi unelmien kesäkeittiön rakentamiseen. 


Kesäkeittiön rakennus oli pitkä urakka, jonka aikana kesä tuli ja melkein menikin, mutta kesäkeittiö ehti kuin ehtikin valmistua kahta viikkoa ennen häitä. Kerron vaihe vaiheelta kesäkeittiön teosta muutamassa eri osassa. Tämä on ensimmäinen osa, jossa tehdään pohjatyöt huolella ja rakennetaan kesäkeittiön runko. Heitetään heipat entiselle villiintyneelle puutarhalle ja toivotetaan tervetulleeksi kesäkeittiön rakennusprojekti. 


Kun mieheni ehdotti haaveilemansa kesäkeittiön rakentamista heti ensimmäisenä keväänä, minä nyökyttelin mukana innokkaasti, mutta hieman varovaisesti. Tiesin, että tästä tulisi pitkä taival kaiken muun remontin ja pihan muokkauksen lisäksi. Projekti käynnistettiin kuitenkin hyvillä mielin. 

Liikkeelle rakennusurakassa lähdettiin tästä kauniista näystä. Ennen kuvan ottoa olin jo raivannut jättimäisen kukkapenkin pois ja kaivanut sitä ympäröimät miljoona tiiltä maasta. Tämä on ollut kauniin talomme grillipaikka, joka ei millään tavalla ainakaan kaunistanut yli 100-vuotiaan talomme muutenkin villiintynyttä puutarhaa. 


Entisestä grillipaikasta oli jäljellä vain grillin pohja ja tiilikiveys. Sitä ympäröivää maata päätettiin muokata kovalla kädellä, sillä uusi kesäkeittiö vaati suuremman tasaisen tilan. Suuret kivet ja puskat kaivettiin pois ympäristöstä. Halusimme hyödyntää vanhat tiilet uuteen kesäkeittiöömme, joten kiveys kaivettiin ylös ja tiilet puhdistettiin uutta lattiakiveystä varten. 


Tässä näette vanhan grillipaikan tiilikiveyksen lisäksi pihasta kaivamani tiilet, kauniisti pinottuna ja putsattuna pihatalon taakse. Aikamoinen kokoelma, eivätkä tähän kuvaan edes ehtineet kaikki kevään aikana ylös kaivamani tiilet. Materiaalia uuden kesäkeittiön lattiaa varten löytyi eri puolita pihaa, niillä oli rajattu istutusalueita, tehty valtavia kukkapenkkejä ja paljon muuta. Pihaan kylvetty nurmikko alkoi jo vihertämään, oli aika kaivaa ja ruuvata ruuvipaalut tasoitettuun maahan käsivoimin. Tässä vaiheessa haluaisin kertoa, ettei ruuvipaalujen ruuvaaminen ole helppoa ja nopeaa, niin kuin niiden mainonnassa väitetään. Ei ainakaan, kun työ tehdään käsivoimin ilman koneiden apua. Monta ärräpäätä ja kilokaupalla hikeä näiden asennukseen vaadittiin.


Pohja tasoitettiin hiekan avulla ja tiivistettiin hienon omatekoisen jyrän voimin. Jyrän mieheni valmisti haapapöllistä ja laudan pätkästä. Hyvin toimi omatekoinen jyrä, joskin hieman raskas sitä oli käyttää. Pohjatöiden jälkeen pihakeittiön runko valmistui yhtenä sateisena päivänä, itse asiassa viime juhannuksena. Kolmeen pekkaan se tehtiin, apumies ja mieheni tekivät rungon ja katon, minä pääsin lattiamestariksi. Pihasta löytyneet tiilet hyötykäytettiin, jolloin lattiamateriaalit olivat meille täysin ilmaisia. Tämä on mielestäni kierrätystä parhaimmillaan. Naputtelin tiilet yksi kerrallaan maahan kahden päivän aikana.


Runkotolpat kuin myös kaikki lautatavara saatiin ystävältä ilmaiseksi, kun hänellä ei niille ollut enää käyttöä. Katon tukirakenteet ostettiin rautakaupasta. Nämä olivat ruuvipaalujen lisäksi ainoat kesäkeittiöön uutena ostetut rakennusmateriaalit. Usein rakennusprojekteista jää ylimääräisiä rakennusmateriaaleja käyttämättä, joten kannattaa kysellä tuttavilta ja ystäviltä näitä materiaaleja. Näin molemmat hyötyvät, jo hankittu rakennusmateriaali tulee käytettyä loppuun asti ja vältytään turhilta kaatopaikkakäynneiltä. Tähän päättyy ensimmäinen osa kesäkeittiön tarinasta. Juhannus meni rakentaessa kesäkeittiötä, jatkuvasta sateesta huolimatta meillä oli hauskaa. Ainakin vietimme hyvin erilaisen juhannuksen, joka varmasti jää mieleen pitkäksi aikaa.

Ensi kerralla runko on valmis ja kalusteet valmistuvat kovaa vauhtia. Toivottavasti pysyt mukana rakennusprojektimme vaiheissa.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

15 kommenttia

 1. Kivaa, meilläkin on ksäkeittiö rakenteilla. Jospa tästä saisi vähän puhtia omaankin projektiin, joka vaan on pitkittynyt tärkeimpiä remonttien ollessa aina etusijalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän olisi mahtavaa, jos saisit tästä uusia ideoita ja puhtia omaan kesäkeittiö projektiin :) Huomenna on toinen osa julkaisukunnossa!

   Poista
 2. Kiva seurata projektia! Meillä laajennettiin viime kesänä meidän hyvin pientä terassia ja samalla katettiin tila, joten siellä oli sateellakin mukavaa paistella muurinpohjalettuja. Tulevalle keväälle jäi vielä maalaushommia ja sen semmoista. Jospa saisin inspiraatiota teidän kesäkeittiöstä...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katetut terassit ovat kyllä niin oikea ratkaisu tämän maan keleihin, uskon että nyt kelpaa muurinpohjalettuja nauttia, eikä sade haittaa yhtään :) Tsemppiä maalaustöihin ja toivottavasti saat pientä inspiraatiota täältä!

   Poista
 3. Kiva jatkokertomus..:) Odotan innolla jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla että jatkoa odotellaan! Huomenna on luettavissa osa 2 :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. No niinhän siitä tulikin, meille ihan täydellinen :)

   Poista
 5. Jännittävää! Odotan innolla seuraavia osia. Meillä on kesäkeittiö mökillä, mutta tilaa ei oikein osata käyttää, koska saaristomökillä koko piha on yhtä "kesäkeittiötä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkoa luvassa sunnuntaina, onpa kiva kirjoittaa seuraavaa osaa kun sitä näin kovin odotellaan :) Saaristomökki kuulostaa ihan unelmalta <3

   Poista
 6. Kesäkeittiö on pihan sydän!
  Ja sen rakentaminen voi olla todellakin hauskaa ja rankkaa, elämän muistoja albumiin!

  Leppoisaa viikonvaihdetta täältä kukkivien mantelipuiden alta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavaa että olet löytänyt blogiini :) Vau, ollappa nyt kukkivien mantelipuiden alla. Onneksi kevät ja kesä jo kolkuttelevat kohta ovella <3

   Poista
 7. Ihanalta näyttää. Kesäkeittiö on kyllä pihan sydän, kuten ylempänäkin kommentoitiin. Kiitos vinkeistä ja kuvista :)

  VastaaPoista