Sisällön tarjoaa Blogger.

SYKSYN EKAT - TAKAT ENNEN-JÄLKEEN

Luulin voivani pitkittää tätä vielä viikon tai pari. En onnistunut, mutta eipä se haittaa. Olen valmis aloittamaan pitkän lämmitysrumban. Tänä syksynä aurinkoisia päiviä on ollut ilmeisesti paljon vähemmän kuin viime vuonna, joten sisällä talossa on jo aikalailla kylmä. Tuo ihana aurinko lämmittää taloamme parhaassa tapauksessa huhtikuusta lokakuuhun, eikä tuona aikana lisälämmitystä tarvita. Tänään takoista kuitenkin nousee virallisesti syksyn ekat savut!

Ajattelin palata hieman taaksepäin ajassa ja esitellä millaiset uudelleenkäsittelyt molemmat tiilitakkamme saivat kevään ja kesän aikana. Vertailun vuoksi laitan esille ennen ja jälkeen kuvat, joita itse ainakin tykkään katsella. Ilman näitä kuvia sitä unohtaa nopeasti mistä lähdettiin liikkeelle ja millaisia muutoksia talossa onkaan tehty. Joskus nämä kuvat jäävät ottamatta, sillä minulla on usein niin kova into aloittaa projekti, että kamera jää jotenkin taka-alalle. Takkojen osalta materiaalia on onneksi hyvin.


Makuuhuoneen takkaa ei enää tunnista samaksi tiilitakaksi ja vaikka samettisen sileän pinnan aikaansaaminen olikin suuren työn ja sotkun takana, niin kyllä se kuitenkin kannatti. Takan taustan maalasimme vaaleammalla vihreällä kuin itse takan ja molemmat sävyt poimimme huoneen tapetista. Kyselin teiltä lukijoilta tuolloin vinkkejä värien valintaan ja sain niitä valtavasti. Jos haluat kurkata mitä kaikkea ehdotettiin, niin klikkaa tänne. Teidän ehdotuksenne vahvistivat päätöstämme lopullisesta värimaailmasta, joten vielä kerran kiitos niistä.


Ruokailuhuoneessa takan ympäristö muuttui enemmän kuin itse takka, jonka päätimme vain maalata puhtaan valkoiseksi. Valkoista takkamaalia löytyi meiltä varastosta, joten olisi ollut haaskausta jättää se käyttämättä. Takka tulee kuitenkin esille aivan erilailla sinisen taustan ja vihreän seinän ansiosta. Vaikka rakastammekin makuuhuoneen tasaiseksi slammattua takkaa, valitsimme helpomman tien tämän takan osalta. Ei ollut oikea hetki suureen muutokseen. Voihan olla, että tämäkin takka tasoitetaan joku kaunis päivä. Nyt nautitaan hetki puhtaan valkoisesta takasta, joka ei kyllä kovin pitkään säily näin kauniina.


Ennen ruokailuhuoneen hervotonta klapikaappia polttopuut säilytettiin pienissä puulaatikoissa, jossa ne ehtivät hetken kuivahtaa ennen käyttöönottoa. Tämä ei ollut pitkänpäälle kovin järkevää touhua, sillä eihän näihin laatikoihin mahtunut kovinkaan paljon klapeja. Klapikaapille oli selkeä tarve, sillä meillä ei ole lämmintä puuliiteriä ja klapit säilytetään säiden armoilla. Rakensimme klapikaapin vanerista viime syksynä ja olemme olleet siihen erittäin tyytyväisiä. Se miellyttää silmää ja vähentää jokapäiväistä puiden kantamista kummasti. Tulevana talvena sen merkitys vain korostuu ja kaikki arkea helpottavat asiat ovat enemmän kuin tervetulleita tähän taloon. Jonkinlainen klapikaappi on toiveessa myös makuuhuoneeseen, joskin paljon pienemmässä mittakaavassa.Lämmitys alkoi tänään kuumailmapuhaltimen avulla. Hormi piti saada ensin lämpimäksi ja poistaa sieltä ylimääräistä kosteutta, joten annoin pistoolimallisen kuumailmapuhaltimen pöhistä lämpöä hyvän aikaa ennen varovaista tulen tekoa. Jotta takka lähtee vetämään paremmin, avaan myös ikkunan korvausilman saamiseksi. Vaikka lämmitystauko on meillä pitkä, takat lähtivät tällä kertaa vetämään yllättävän hienosti. Entä teillä muilla, joko teillä on tulet takassa? 


Tunnelmallista iltaa takkatulen äärestä toivottaapi Mira

15 kommenttia

 1. Ei ole vielä lämmitetty takkaa, ensi viikolla ajattelin aloitella. Meillä on näin viikonloppuisin tuo vanhin lapsista lomilla armeijasta ja hän kun joutuu nykyisellään asustamaan takkahuoneessa niin en viitsi hiostaa vielä😂. Kauniita tuli teidän takoistanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saa nähdä miten meidän käy, kun ollaan totuttu nukkumaan aika viileässä ja nyt alakerran uudessa makuuhuoneessa on tämä toinen takka. Koko talo lämpiää näiden kahden takan avulla, joten tätä makuuhuoneen takkaa ei voi jättää lämmittämättä. Pitää vaan totutella nukkumaan lämpimässä :)

   Poista
 2. Kyllä nuo takat ovat niin kauniita ❤ meillä ei ikävä kyllä ole kotona yhtään takkaa. Mökiltä löytyy avotakka ja kyllä senki kans on huomannut että lämmitys on taitolaji kun se on pari kertaa kylmänä pukannut savut sisälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos❤ Lämmitys on todellakin taitolaji ja jokainen takka on erilainen lämmitettävä. Ne on välillä tosi oikukkaita, alan olemaan pikkuhiljaa sinut näiden tiilitakkojen kanssa. Minä kun olen meillä se pääasiallinen lämmittäjä.

   Poista
 3. Ompas hieno kaappi puille, hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Klapikaappi on kyllä osoittautunut erittäin käteväksi! Se oli suht nopea valmistaa ja materiaalit edullisia. Meillä kun tykätään niin kovasti vanerista :)

   Poista
 4. Kyllä on jouduttu jo lämmittämään uuneja, eilen viimeksi ja huomenna uudestaan. Vihreä takka on todella kauniin värinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ollaan erittäin tyytyväisiä vihreään väriin, joka toistuu kotona lähes joka huoneessa jollain tavalla. Oli kiva lämmittää pitkästä aikaa, on siinä oma tunnelmansa!

   Poista
 5. Komeita takkoja teillä on, klapikaappi mainio. Meillä on ollut kerran hellassa tuli, silloinkin tuli liian kuuma. Meillä on hellassa valkia koko talven, siinä tehdään myös ruoka. Kyllä siitä niin pehmeä lämpö tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla! Klapikaappi on loistava juttu, josta ei enää luovuta. Unelmoin keittiön hellasta. Sellainen on keittiössä aikoinaan ollutkin, mutta se on jostain syystä hävitetty. Lattian alla on vanhan puuhellan betoniperustukset, joten siihen paikalle olisi mahdollista muurata uusi puuhella.

   Poista
 6. Ihanat takat!
  Lämmityskausi on avattu täälläkin..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno homma! Varsinkin ekassa lämmityskerrassa on aina jännä tunnelma, kun vähän jänskättää että miten onnistuu. Nyt ei ole kotona enää kylmä, eikä ollut viileää nukkua takan vieressä. Siihen täytyy vielä totutella!

   Poista
 7. Kauniit takat! Meillä haaveillaan omasta takasta, meiltä löytyy ainoastaan puuhella, joka sekin toki on aivan ihana, mutta ei varaa lämpöä ollenkaan. Jonakin päivänä hankimme pönttöuunin olohuoneeseen <3 Mukavaa Sunnuntai-iltaa.

  VastaaPoista
 8. Pönttöuuni olisi ihana, samoin kuin puuhella keittiöön! Kaunein takkamme on ehdottomasti olohuoneen kakluuni, joka ei ulkoista muutosta kaipaa. Nämä tiilitakat ovat aikamoisia möhkäleitä, eivät niitä kauneimpia, mutta muutoksilla saatiin niitä siedettävämmiksi. Ne ovat kyllä loistavia lämmönlähteitä, sillä näiden kahden avulla lämpiää koko kaksi kerroksinen talo! Kivaa sunnuntai-iltaa teille :)

  VastaaPoista
 9. Tunnelmallisia syysiltoja myös sinne <3 Kyllä on kaunis takka sävyn vaihdon myötä.

  VastaaPoista