Sisällön tarjoaa Blogger.

PUUTARHAVAJAN KUNNOSTUSOPERAATIO

Hei! Blogissa ei ole näkynyt pihajuttuja koko kesänä, sillä koko pihapiiri on ollut räjähtänyt työmaa. Meillä on kunnostettu pihatalon päädyssä olevaa puutarhavajaa ja sen korjaukseen tarvittavat materiaalit ja työkalut sekä purkujätteet ovat sulostuttaneet kauneudellaan pihaa ja kesäkeittiön ympäristöä. Sunnuntaina kunnostusoperaatio tuli valmiiksi ja vihdoinkin meillä on puutarhavaja, joka sulautuu ympäristöön ja tulee säilömään sisäänsä uskomattoman paljon tavaraa. 

Odotan innolla tulevia viikonloppuja, jolloin pääsemme tyhjentämään autotallin suojista ja pihasta sen kaiken tavaramäärän, joka kuuluu tästä eteenpäin tuonne uuteen valokatettuun vajaan. Sitten autalliin jopa mahtuu sisällekin. Purkujätteet odottavat vielä kyytiä kaatopaikalle, mutta ne on onneksi jo suurimmaksi osaksi roudattu vähän sivummalle. 

On aika esitellä uusi musta puutarhavaja, josta haaveilimme niin monta vuotta. 
Ennen ja jälkeen kuvat kertovat parhaiten, kuinka suuri projekti meillä kesän aikana oli. Tai siis miehelläni, joka teki tämän ilman apuvoimia. Minä viihdytin Lilliä, maalasin vajan ja osallistuin materiaalien roudaukseen, mutta suurin kiitos vajan kunnostuksesta kuuluu ehdottomasti taitavalle miehelleni. Ihan liian kuuma kesä ja pihatalon ullakolla majailevat äkäiset ampiaiset eivät helpottaneet rakentamista, joten tästä tuli siis hieman suunniteltua pidempi projekti.


Lähes kaikki perustuksia myöten meni uusiksi, niin huonossa kunnossa aikaisempi valokatettu vaja tai terassin kyhäelmä oli. Ennen kuvat on otettu kaiken tavaramäärän tyhjennyksen jälkeen ja näky on silti ihan hirveä. Voitte varmasti kuvitella kuinka kauniisti tämä törkykasa tavaroineen ja työkaluineen aikaisemmin tervehti pihaan saapujaa. Kuinka inhosinkaan tuota näkymää, joka aina vain pisti silmään, vaikka sitä kuinka yritti vältellä.

Purkuvaiheessa tuli selväksi, että voimme säästää vanhoista lattiamateriaaleista osan, sillä painekyllästetty terassilauta oli osittain vielä käyttökelposessa kunnossa. Vanhat laudat sijoitettiin uuden vajan takaosaan ja näin säästimme jokusen euron rakennusmateriaalien hankinnassa. Ystävältä käyttämättä jääneet puutavarat olivat vajan pääasiallisia rakennusmateriaaleja ja niiden tuoma säästö kokonaiskustannuksiin oli huikea. Uutena ostettin vain valokatteet ja osa lattiamateriaaleista. Ensi kesänä vajan lattia saa vielä uuden värin, jolloin vanhoja ja uusia lautoja ei erota enää toisistaan. 


Entinen avoin vaja on nyt laudoitettu umpeen, mutta valokatteen johdosta se pysyy silti suhteellisen valoisana tilana. Runkorakenteiden päälle rakennettiin laudoista säilytystilaa, jonne saadaan säilöttyä hienosti puutavaraa ja muuta sälää. Kaikki nämä ovat pois autotallivarastoinnista, mikä tuo kovasti kaivattua lisätilaa talliin. Joku kaunis päivä vaja saattaa saada liukuoven, mutta sen toteutuksella ei ole kiirettä. Sen rakentamista mietitään ensi keväänä, jolloin kesäkeittiön lattia rakennetaan uusiksi painekyllästetystä laudasta ja jatketaan terassin muodossa puutarhavajalle asti. 


Nyt on aika siirtyä taas remontoimaan yläkerran aulaa ja uutta makuuhuonetta. Aika ikuisuusprojekteilta nekin tuntuvat tämän pitkän kesäprojektin jälkeen. Syksy on aiheuttanut muutenkin minulle uskomatonta sisustusvimmaa, joka ei meinaa laantua millään. Sitä hillitsee kuitenkin uuden työni mukanaan tuomat vähäiset työtunnit ja pakollinen ylimääräisten kulujen karsiminen. Pienellä rahalla saa kuitenkin uskomattoman paljon aikaan, kun vain päästää luovuuden valloilleen!

Oikein ihanaa ja ideaikasta syksyä kaikille!

5 kommenttia

 1. Tulipa hieno! Sama periaate on meilläkin, kaikki käyttökelpoinen hyödynnetään uutta rakentaessa, säästää luonto ja rahaa.

  VastaaPoista
 2. Oi, näyttääpä hyvältä. Kyllä tuonne nyt kelpaa kantaa tavarat säältäsuojaan!

  VastaaPoista
 3. Ihana puutarhavaja, ja kiva tuo musta väri! Itse olen haaveillut jo pidempään terassista, jossa olisi valokatteet ja ainakin osassa sivuista olisi seinät, siinä tarkenisi syksymmälläkin istuskella. Onnea teille yläkerran ja makuuhuoneen remontointiin, omakotitalon remontointi ei ikinä lopu.

  VastaaPoista
 4. Vautsi, tuosta tulee varmasti upea! Itselläkin olisi haaveena joku piharakennus ihan vain oleskeluun ja rentoutumiseen. Toivoisin sinne katon ja mahdollisesti jopa seinät jonkunlaisista muovilevyistä, jotta tila säilyy valoisana. Mahtavaa, että olette pystyneet hyödyntämään vanhoja materiaaleja ainakin osittain!

  VastaaPoista