Sisällön tarjoaa Blogger.

SYKSYN ODOTUSTA


Vielä on kesää jäljellä, mutta minä olen asennoitunut jo syksyyn. Nautin suunnattomasti ainakin hetkellisesti viilenneistä ilmoista, sillä raskauden myötä kesän kuumat ilmat ovat olleet minulle täyttä tuskaa. Lämpötila sisällä talossa on jo alle 22 astetta, joten nukkuminenkin onnistuu viileässä makuuhuoneessa huomattavasti paremmin. Mikäli omaisin tällä hetkellä normaalin ruumiinlämmön, olisin kaivanut jo villasukat jalkaani. Niitä en kuitenkaan vielä tarvitse, sillä minulla on aina kuuma. Tulossa on selvästi ensimmäinen syksy, josta nautin näin paljon. Ihana sade, viileys ja uuden elämänvaiheen lähestyminen. Raskauden viimeinen kolmannes on nyt virallisesti alkanut!


  

Aloitin puutarhan syystyöt jo nyt ja tästä johtuen muuttivat rappusia kaunistaneet pelargoniat lasiverannalle. Niiden myötä sain aikaiseksi verannalle ihanan kukkaloiston. Istutin isoissa ruukuissa olleet pelargoniat pienempiin ruukkuihin, sillä tavoitteenani on talvettaa ne verannalla. Ennen en ole moista tehnyt, joten tämä on kokeilu, joka voi parhaassa tapauksessa jopa onnistua tai epäonnistua täysin. Lasiveranta on meillä kylmää tilaa, joten lämpötila saattaa laskea lähelle nollaa. Netistä kaivoin tietoa, jonka mukaan paras lämpötila talvettamiseen olisi 5-10 astetta. Meillä lasiverannalla mennään pahimmassa tapauksessa reilusti tuon alle, mutta olen valmis ottamaan riskin. Lukisin muuten mielelläni viisaita vinkkejänne pelargonioiden talvettamisesta ja niiden leikkaamisesta. Teillä on varmasti kokemusta ja tietoa enemmän kuin minulla!Kukkapöytänä toimii oranssi pirtinpöydän penkki, joka jäi ruokahuoneen muutoksen myötä täysin turhaksi eikä enää mahtunut siihen tilaan. Haaveenani on löytää tähän ikkunan eteen pitkä rottinkinen kukkateline, mutta ainakin nyt penkki ja musta tuoli ajavat saman asian. Lasiverannan ja eteisen välisellä ikkunasyvennykselläkin on tilaa kahdelle pelargonialle ja yksi pääsi jopa seinälle asti. Syksyisissä tunnelmissa innostui ripustamaan kaksi mustaa lyhtyäkin verannan isojen ikkunoiden eteen. Niissä poltellaan sitten pimeinä iltoina kynttilöitä ja fiilistellään tulevaa talvea.Muutamia muitankin muutoksia on verannalla tapahtunut. Pihalelut saivat alennusmyynneistä uudet säilytyskorit, jotka ovat huomattavasti kätevämmät ja kevyemmät nostella kuin aikaisemmat puiset laatikot. Ne myös miellyttävät silmääni enemmän. Toinen puinen laatikko siirtyi kenkätelineen jatkoksi, joten saimme verannalle lisätilaa kenkien säilytykseen. Nämä puulaatikot olen tehnyt ukkini kanssa kierrätyspuusta ja täytyy jälleen kerran todeta miten monikäyttöisiä ne ovat. Näiden suurin villityskausi on varmaankin jo ohi, mutta meillä laatikoille keksitään edelleenkin käyttötarkoituksia. Ne ovat toimineet tv-tasona, kirjahyllynä, polttopuulaatikkona, lelujen säilytyksessä ja nyt kenkätelineenä.
  


On aika hiljentyä ja ryhtyä iltatoimiin. 
Lasiveranta saa jäädä odottelemaan tulevaa syksyä värikkäämpänä kuin koskaan aikaisemmin.

Haluan vielä toivottaa mukavaa alkanutta viikkoa kaikille! 

14 kommenttia

 1. Näyttääpä ihanalta :) Mikä on tuo ihana matto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Maton olen koonnut seitsemästä Annon kaakeli-kookosmatosta. Ostin niitä aikoinaan alennusmyynnistä ison kasan. Erittäin toimiva matto tilassa, jossa painellaan menemään kengät jalassa!

   Poista
 2. Syksy on ihanaa aikaa ja teillä nyt myös jännää odotusaikaa. Tsemppiä viimeiselle kolmannekselle <3
  Ei kannata niitä pelargoneja kylmällä kuistilla jäädyttää. Jemmaat ne talveksi vaan johonkin ikkunalle (--> yläkertaan tms., josta eivät häiritse silmää pahasti) ja kastelet ihan tosi tosi harvoin talven aikana. Ei haittaa vaikka lehdet kuivuvat. Tammikuun lopulla tai helmikuun aikana viimeistään leikkaat kaikki alas, vaihtelet multia ja alat kastella normaalisti ja siitä ne lähtevät taas uuteen kukoistukseen ;) On varmaan muitakin konsteja, mutta mulla on toiminut näin. Viime syksynä en jaksanut ottaa yhtään sisälle talvehtimaan, mutta jospa tänä vuonna taas tsemppaisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä ja loistavasta ohjeistuksesta! Talvetan pelargoniat siis sisällä talossa, ikkunalaudalla. Annan niiden kukkia lasiverannalla siihen asti kunnes siirrän ne kylmyyttä pakoon :)

   Poista
 3. Minä olen talvettanut pelargoneja jo neljän vuoden ajan ja olen saanut säilymään ne hengissä yläkerrassa ikkunalaudalla ja lasikuistillamme joka on nykyään puoli lämmin, joten suosittelen että talvetat pelakuut sisätiloissa ikkunalaudalla :) Onnea sinne loppuodotukseen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Niin onnen toivottelusta kuin talvettamisvinkistäkin! Siirrän pelargoniat myöhemmin ikkunalaudalle yläkertaan talvehtimaan. Jospa ne minullakin näkisivät vielä toisen kesän :)

   Poista
 4. Minulla on vanhoja pelakuita ja viimetalven talvetin ne ihan vaan sisällä, kun ei enää ollut mahdollista siirtää niitä viileään. Hyvin kestivät ja ovat kukkineet runsaasti..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Kun näitä onnistuineita sisällä talvettamistarinoita on näin paljon, uskallan siirtää omani yläkerran ikkunalle talveksi. Hauska nähdä onnistunko pitämään yhtään elossa :)

   Poista
 5. Ihanat noi pelargonita. Ne antavat kivan säväyksen.Mulla ne ei säily, kun on liian lämpöiset paikat, puoliviileä olis hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja niinpä, toivotaan että ikkunalla on tarpeeksi viileätä talvehtia.

   Poista
 6. Kyllä on täälläkin jo lyöty syksy-vaihde silmään. ..ja villasukat jalkaan..;) Olen talvettanut parina vuotena pelargonit sisällä, ikkunalaudalla. Hengissä ovat selvinneet, mutta tänä kesänä ne ei vaan näyttänyt enää hyviltä ja taidan heittää menemään. En varmaan antanut tarpeeksi "puhtia" keväällä ja homma meni sen takia plörinäksi.
  Tsemppiä loppuraskauteen - teillä eletään jännittäviä aikoja.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä ja tsempistä! Täällä ollaan ja elellään paksusti vielä hetken aikaa :) En millään tavalla aio masentua, jos tämä talvettaminen menee päin pyllyä, sillä rahallisesti nämä eivät ole suuri menetys! Mutta olisihan se kiva onnistua ja nähdä pitkän talven jälkeen näiden heräävän eloon.

   Poista
 7. Ihanan piristysruiskeen antaa nuo pelargoniat! Minä olen talvettanut pelargoniat navetalla sellaisessa pienessä pömpelissä, jossa pienehkö ikkuna. Siellä on vesipumppu, niin pitää lämmittää se tila sen verran, ettei jäädy putki. Mies on itse asiassa huolehtinut kastelusta eli tosi harvoin :D Joku on välillä kuollut (viime vuonna kolme selvisi neljästä ja kukkii tuolla ulkona parhaillaan En ole pitänyt niin nökönuukana poistumaa, kun ovat ihan tavan puutarhakaupan pelargonioita eikä mitään tiettyjä lajikkeita. Tänä vuonna muistin leikellä pelargonit suht myöhään ja ehkä siksi kukintakin alkoi vähän myöhään. Ensi vuoden varalta meinasi, jos laittaisi puhelimeen muistutuksen asiasta jo nyt syksyllä valmiiksi.

  Tsemppiä viimeiselle kolmannekselle! Minua ei ole jotenkin missään raskaudessa kuumat säät vaivanneet sen enempää, enempi muuta säähän liittymätöntä kremppaa nyt ollut marraskuista odotellessa, mutta äskettäin minulle annetun tukisukkisten käyttösuosituksen takia on kyllä toisaalta ihan kiva, että on vähän viileämpää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ne tuovat kyllä ihanasti väriä verannalle. Aika hyvä onnistumisprosentti sinulla, kun kolme neljästä selvisi! Samaa mieltä olen, edullisia kukkiahan nämä ovat ja uusia saa tarvittaessa puutarhalta ensi kesänä. Hyvä ajatus tuo muistutuksen laitto puhelimeen :)

   Mukavaa kuulla, että sinun raskauteesi eivät ole helteet vaikuttaneet negatiivisesti. Minulla on ollut tukisukat jo pitkään ja niiden käyttö on tosiaankin miellyttävämpää viileällä :) Tsemppiä myös sinulle loppuraskauteen <3

   Poista