Sisällön tarjoaa Blogger.

ALOITTELEVAN VIHERPEUKALON LAVAKAULUSKASVIMAA


Tämä on kertomus lavakauluskasvimaan teosta. Kaikista niistä ponnisteluista, joita teimme tämän mansikkasalaatin ja muiden oman maan herkkujen vuoksi. Palataan nyt viime kevääseen, aikaan jolloin piha räjäytettiin uuteen uskoon. Tämä oli ensimmäinen kevät talossa ja tarkoituksena oli katsella rauhassa mitä puutarhasta kasvaa. Näin ei tapahtunut, me ryhdyimme heti muutostöihin.


Kuvassa näkyy pihamme valoisin ja lämpimin paikka, joka aikaisemmassa muodossaan tuntui meistä hukkaan heitetyltä maankäytöltä. Tähän me päätimme tehdä oman kasvimaan. Ennen kuin kamera muistui käteen, olin jo ehtinyt kaivaa maasta ison kasan tiiliä, kiviä sekä keskeltä pihaa seitsemän puskaa pois. Tämä näky kuvaa kuitenkin hyvin sitä tilannetta mistä lähdettiin liikkeelle. 


Kaikki meille ylimääräinen kaivettiin maasta, vain alueen reunoille jätettiin osa olemassa olevista istutuksista ja puista. Aikamoinen kaivonrengaskin tuli kiskottua maasta pois. 


Maa jyrsittiin, harattiin ja tasoitettiin. Alueen reunoilla kulkevat istutusalueet kavennettiin ja rajattiin reunanauhalla. Halusimme kunnolla tilaa kasvimaalle ja nurmikolle, jota meidän pihastamme ei löytynyt aikaisemmin. Neljä lavakaulusta pelastimme jätelavalta. Ne saivat meillä uuden käyttötarkoitukseen maalauksen jälkeen. Maalasimme lavakaulukset mustalla kuultomaalilla, sitä samaa maalia käytimme keittiön hirsiseinään ja kesäkeittiöön, joten koko iso maalipönttö hyötykäytettiin viiimeistä pisaraa myöten. Maan muokkauksen jälkeen levitimme maalattujen lavakaulusten alle suodatinkankaan, jonka tarkoituksena on hidastaa rikkaruohojen pääsyä multaan. Sitten sijoitimme lavakaulukset paikoillensa, sopivan välimatkan päähän toisistaan.Ylimääräiset suodatinkankaat leikattiin pois ja alueelta aikaisemmin ylös kaivamani neliön muotoiset tiililaatat asetettiin kulkemaan pihatieltä kasvimaalle. Nurmikon siemenet kylvettiin kasvimaata ympäröivälle alueelle. Laattoja pitkin pääsi kätevästi työstämään kasvimaata loppuun, ilman että kylvetty nurmikko siitä mitenkään vaurioitui.Kasvimaan kulkuaukot rajasimme reunanauhalla, jotta kylvetty nurmikko ei päässyt leviämään alueen sisäpuolelle. Lavakauluksien välit täytimme punaisella kuorikatteella. Punaisen ja mustan yhdistelmä on mielestäni todella kaunis. 


Lavakaulukset täytin uudella ja ravinteikkaalla mullalla ja tämän jälkeen pääsinkin istutushommiin. Muutamia taimia esikasvatin keittiön ikkunalla, mutta salaatit, yrtit, porkkanat ja sipulit kylvin pääasiassa suoraan ulos.


Yksi lavakauluksista toimii mansikkamaana, joka tuottikin yllättävän hyvin satoa jo ensimmäisenä kesänä. Tosin vasta elokuun lopussa mansikkasatomme oli parhaimmillaan.


Nurmikko alkoi pikkuhiljaa vihertämään ja kasvimaa tuottamaan satoa. Alueen reunojen istutusalueilta paljastui mm. monenlaisia maanpeittokasveja ja erilaisia liljoja. Eräs meillä vieraillut tuttava kommentoi, ettei ole koskaan nähnyt yhtä suloista pientä kasvimaata. Sehän tästä tosiaan tuli, suloinen ja kompaktin kokoinen. Basilikat, tomaatit ja kesäkurpitsat eivät tuottaneet satoa, mutta muuten yllätyin positiivisesti ensimmäisen vuoden kokemuksista. Tänä keväänä suunnittelimme tekevämme pieniä muutoksia, jotta kirsikkatomaatit ja basilikat viihtyisivät paremmin ja tuottaisivat ehkä hieman satoakin. Yksi lavakauluksista korotetaan ja päälle tehdään lasikansi. Siellä lämpimässä tomaatit ja muut herkät kasvatettavat toivottavasti tulevat viihtymään paremmin. 


Salaattisato oli valtava ja kesän hääjuhlissa tarjoiltiinkin ylpeänä oman maan vihersalaattia. Minulla on kuitenkin vielä paljon opittavaa lavakaulusviljelystä. Olen kuitenkin todella positiivisesti yllättynyt sadon runsaudesta, sillä tämä on elämäni ensimmäinen kasvimaa. Minä aloitteleva viherpeukalo odottelenkin jo innolla kevättä ja kasvimaan toista vuotta.

Mitä mieltä sinä olet pihan muutoksesta ja lavakauluskasvimaasta?

20 kommenttia

 1. Olipas kiva kirjoitus jota oli oikein mukava lukea. Isäntäkös siellä oli hääräämässä kaikissa kuvissa?
  Oikein siisti ja hyvännäköinen lavakauluskasvimaa ❤
  Meillä isäntä kylvi viime kesänä pottuja kahteen lavakaulukseen ja mie nauroin että niistä ei taida kyllä satoa tulla... mutta olin väärässä sillä niissä kasvoi potut oikein hyvin :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Tiina <3 Isäntähän se siellä kuvissa hääräilee. Naureskelin juuri hänelle, että tämähän näyttää siltä kuin hän olisi tehnyt yksin kaiken työn ja minä olisin vain kuvannut työvaiheita! Yhdessä tehtiin ja yhdessä nautittiin kasvimaan sadosta. Vai saitte hyviä pottuja, ei kannata miehelle naureskella :)

  VastaaPoista
 3. Aivan ihastuttava kasvimaa! Itsekin olen noista lavakauluksista haaveillut, saisi sopivan pienet istutukset. Meidän talossa kun on aikaisemmin asunut innokas viherpeukalo ja koko piha oli täynnä jos jonkinmoisia istutuksia. Minä sitten olen määrätietoisesti kolmen vuoden aikana repinyt pari pensasta ja kaikki kukkapenkit ylös :) Mansikkamaa ja marjapensaat saivat jäädä, mutta niidenkään hoito ei ole ollut kovinkaan hyvää... Mansikkamaakin kun on niin valtavan kokoinen, että minunlaistani anti-viherpeukaloa ei sen kitkeminen kovinkaan paljon houkuta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Kannattaa kokeilla lavakaulusviljelyä, suosittelen! Sama homma oli meidän pihalla joka puolella, puskaa ja istutuksia siellä täällä. Minäkin revin melkein kaikki pois, jotta saatiin avaruutta pihaan ja pystyttiin istuttamaan nurmikkoa. Meilläkin jäivät marjapuskat, jotka ovat kovin kärsineet. Tänä keväänä leikataan ja yritetään saada satoa :)

   Poista
 4. Voi kun kivan näköinen lavakauluskasvimaa! Mulla olis kanssa muutamia lavakauluksia odottamassa, josko ensi kesänä saisin aikaiseksi niihin istuttaa jotain kasvamaan... Meillä vaan on niin onnettoman pieni piha, ettei tähän kummoisesti mitään mahdu :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Onneksi lavakaulukset vievät aika vähän tilaa ja laita vaikka vain yksi, johon kyllä mahtuu montaa lajia kasvamaan rinnakkain :) Suosittelen lämpimästi, tämä on helppoa viljelyä!

   Poista
 5. Hyvä muutos! Mikään ei voita omaa kasvimaata ja sen herkkuja. Meillä jäi viime vuonna kurpitsasato tosi pieneksi, samoin tomaatit. Ei ehkä kovin hyvä kesä niille. Kyllä tähän aikaa vuodesta sormet syyhyää jo niin kovin, vielä tovi, vielä tovi..;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, omasta kasvimaasta olin haaveillut niin kauan kuin muistan ja olihan tuo mahtava tunne kun sieltä ensimmäiset saalaatit keräsin! Syyhyää täälläkin, vielä tovi...

   Poista
 6. Hyvältä näyttää! Meillä on edessä ensimmäinen kevät kunhan tuo lumi tuosta lähtee, ja pihalla on jo odottamassakin pari lavankaulusta jonne on tulossa hyvin samanhenkinen kasvimaa :-) Marjapensaat ja hedelmäpuut istutin jo viime kesänä, ja lavankaulusten sisältöä pitää vielä hieman miettiä. Ainakin maa-artisokkaa meillä kasvaa kun sitä otin edellisestä pihasta mukaan, mutta mitä muuta, sitä en ole vielä päättänyt. Ihanaa kun tulee kevät ja pääsee taas pihahommiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nämä lavakaulukset ovat ainakin meille juuri oikeanlainen viljelymuoto. Helppohoitoisuus ja esteettisyys samassa paketissa :) Eli voin suositella todella lämpimästi. Pian saa laittaa puutarhahanskat käteen ja nauttia ulkoilmasta kasvimaata kuoputtaen! Jes!

   Poista
 7. Kivan selkeästi olit kertonut työvaiheet! Itse laitoin viimevuonna ensimmäistä kertaa lavakaulus-kasvimaan, salaattia tuli hyvin mutta rutiinit ja muut jäivät saamatta. Ruukuissa olen tomaattia ja paprikaa saanut kasvatettua, ihan varsinaisesta sadosta ei kuitenkaan voi puhua :) Pihallamme maaperä on kuivaa mäntymetsää, joten oikeasti siinä ei kasva mikään, paitsi mustikka, joten hyvät vinkit kasvimaan perustamiseen annoit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! Salaattisato oli siis meillä molemmilla onnistunut :) Toivoisin kovasti edes muutamia kirsikkatomaatteja tänä vuonna, viimeksi ne jäivät pikkuruisiksi ja raaoiksi. Uutta yritystä tänä vuonna!

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Kovan työn olette tehneet, mutta tuossa on hyvä kasvatella satoa...ja vaikka lisätä kavualustoja jos mieli tekee..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja oikeassa olet, lavakauluskasvimaata on helppo laajentaa halutessamme, nyt kun maa on muokattu tasaiseksi. Ainakin tämä vuosi mennään näillä neljällä lavakauluksella, tulevaisuudesta en vielä tiedä :)

   Poista
 10. Aikamoisen urakan olette tehneet ja hienoltahan jo viime kesänä kasvimaa ja istutukset näyttivät! Aikaisempien postausten perusteella luulin, että asutte "jossakin metsän siimeksessä", eli huvittavaa mitä oma mieli keksii ja kuvittelee. Harvemmin rautatieläistalo ihan korpimetsässä taitaa sijaita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, paljon tuli tehtyä töitä oman maan herkkujen eteen! Tosiaan Rautatieläistalomme sijaitsee kaupungissa, melkein ihan keskustassa. Ympärillä on kerrostaloja ja liiketiloja. Talomme on aivan kiinni tiessä, mutta korkea aita antaa onneksi hyvin omaa rauhaa pihalle ja puutarhaan. Talossamme on sisällä hyvin rauhallinen tunnelma, vaikka ympärillä on paljon liikennettä. Eli ei ihan korpimetsässä asuta :)

   Poista
 11. Kyllä kannatti nähdä vaivaa lavakasvimaan eteen. Selvärajaisuus miellyttää silmää. Mikä on noiden lavakaulusten koko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tosi mukava kuulla :) Lavakaulusten koko taitaa olla 80x180cm, mikäli nyt oikein muistan.

   Poista
 12. Te olette olleet kyllä vielä pahempia hosupettereitä kuin me vanhan puutarhan kanssa ;) Mutta täytyy sanoa; todella suloinen! Ja hienoa, että jätitte reunoille tilaa ja mahdollisuuden vanhojen kansvien nousulle. On jotenkin omasta mielestä niin jännittävää odotella, mitä maasta nousee - ja ihmetellä sitten, onko ne hienoja kasveja vai rikkaruohoja ;D

  Mitenhän tuo maali kestää tuossa maanrajassa? Varmaan suodatinkangas vähän auttaa asiassa. Jään odottelemaan mielenkiinnolla, millaisen kasvihuoneen kokoatte; meilläkin ihan oikea kasvihuone joskus tulossa, mutta sitä ennen ehkä jotain pienempää. Saas nähdä, mitä ehditään tulevien vuosien aikana noiden pikkuisten viliviikareiden kanssa :)

  VastaaPoista