Sisällön tarjoaa Blogger.

VANHAT NARISEVAT LANKKULATTIAT


Terveiset lattiatasosta! On aika kertoa mistä haaveilin jo kauan ennen Rautatieläistaloa, no minittäin vanhoista narisevista lankkulattioista. Ensimmäisen kerran kun astuin taloon hihkuin onnesta: ihanaa täällä lattiat narisevat! Moni ei välttämättä tätä ymmärrä, mutta minulle ne kuvastavat kotia jossa on ollut elämää jo kauan ennen meitä. Näin pitää ollakin, paljon elettyä elämää josta on jäänyt jäljet ja tunnelma taloon. Tämän talon tunnelma on lämmin ja turvallinen ja täällä lattiat narisevat astellessani huoneesta toiseen.Kotimme lankkulattiat ovat puunväriset ja lakatut. Alhaalla on leveämpää ja vaaleampaa lankkua kuin yläkerrassa. Aluksi mietimme lattioiden maalaamista, mutta nyt se ajatus on jotenkin jäänyt taka-alalle. Olen nimittäin niin ihastunut alakerran vaaleisiin puunvärisiin lankkuihin. Niissä näkyy todella paljon elettyä elämää, jälkiä ja kolhuja. Mutta se ei haittaa mitään. Jotenkin nämä puunväriset lattiat tuovat kotoisaa lämpöä sisustukseen. Minun on nyt vuoden talossa asumisen jälkeen vaikea kuvitella lattioita minkään muun värisiksi.


En tietenkään poissulje lattioiden maalaamista joku päivä. Olen ihastellut niin monia koteja joissa on kauniit maalatut lankkulattiat, enkä ole vielä nähnyt yhtään väriä josta en olisi pitänyt. Raikas valkoinen on uskomattoman kaunis ja perinteinen siniharmaa tuo vanhan ajan tunnelmaa. Pastellivärit kuin myös tummatkin sävyt iskevät minuun. Siinä onkin sitten miettimistä kun maalin väriä pitäisi päättää. 


Vanhaa lankkulattiaa ei valitettavasti löydy jokaisesta huoneesta. Keittiössä on muovimatto, joka kylläkin saa kyytiä remontin yhteydessä. Tietenkin haaveilen lankkulattiasta myös keittiöön, mutta ollaan pohdittu myös muita mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Aika näyttää millainen lattia keittiöön tulee. 

Ulkona on pimeää ja synkkää kuten kuvistakin huomaa. Ryhdyn tästä lämmityspuuhiin ja sytytän tuikut palamaan. Tunnelmallista torstai-iltaa jokaiselle omaan kotiin. 


16 kommenttia

 1. Puulattiasta haaveilen minäkin. Villasukissa tassuttelusta aamukahvin keittoon❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama unelma oli minullakin <3 Toivottavasti se toteutuu myös sinulla.

   Poista
 2. Narisevat puulattiat on parhautta! Meillä ollaan huone kerrallaan kaivettu muovimattojen alta puulattiaa näkyviin ja maalattu sitten harmaalla tai valkoisella. Keittiön lattiassa on ihanat kulku-urat entisen hellan paikan ja lavuaarin välillä ja se on just täydellistä: siinä on talon edellisten emäntien merkkaama reitti. Se jos mikä on sitä "sisustuksen kerroksellisuutta" :D Nätit ne lattiat on noin puunvärisenäkin, mutta meillä lattioissa on ollut pohjalla vanhat maalit, ja helpompi oli saada ne peittoon uudella maalilla kuin poistaa kokonaan hiomalla. Siinä olisi kadonnut sitten se lattian elävyyskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emäntien merkkaama reitti hellan ja lavuaarin välissä, mahtavaa <3 Siitä todellakin voi aistia elettyä elämää talossa ennen teitä.

   Poista
 3. Kauniit lattiat! Meillä on vanhaa puulattiaa valitettavasti vain keittiössä, käytävässä ja kuistilla. Muualta ei löytynyt lattiakerrosten alta. Yläkertaan asensimme uuden puulattian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Meilläkin jo kurkittiin ajat sitten keittiön lattian alle eikä sieltä valitettavasti löydy lankkulanttiaa. Nämä lankkulattiat luovat niin ihanan tunnelman kotiin, varsinkin kun ne narahtelevat kivasti!

   Poista
 4. Vanhat lautalattiat on ihania! Ymmärrän siis haaveen narisevista lattioista, uudet laminaatit esim. on usein aika tympeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) Laminaateilla ei vain saa samaa tunnelmaa. Joskin olen kyllä nähnyt kauniita laminaatteja monessa kodissa, mutta narinat puuttuu...

   Poista
 5. Meiltä ihmiset joskus kyselevät, että miksi ei ole rempattu puulattioita narisemattomiksi. Aika älytön kysymys omasta mielestäni. :D Alakertaan edelliset asukkaat ovat rempan yhteydessä laittaneet laadukkaat muovimatot, mutta siellä alla narisee vanha puulattia joissain kohdissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin älytön kysymys :) Narina kuuluu vanhoihin puulattioihin...

   Poista
 6. Upeat lattiat teillä - puulattiat ovat kyllä niin ihania <3 Kolhut ja narina kruunaa lattiat :) Toivottavasti meilläkin on joku päivä talossamme puulattiat. Sitä päivää odotan innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Toivottavasti sinun haaveesi puulattioista toteutuu <3

   Poista
 7. Meidän lautalattiat oli 90-luvulla hiottu kovalla vaivalla puupinnalle. Me sitte vedettiin taas maalit päälle.:D Lankku, lauta, lakattu tai maalattu, vanhat puulattiat on kaikki ihania. Lattian materiaali vaikuttaa kyllä ihan älyttömästi kodin tunnelmaan. Ja se narina... Pidän myös siitä, paitsi silloin, kun koittaa hiljaa hiippailla lasten nukkuessa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, kaikki vanhat puulattiat ovat ihania <3 Se on kyllä taitolaji kun yrittää näiden kanssa hiippailla hiljaa...

   Poista
 8. Puulattiat on parhautta! :) <3

  VastaaPoista
 9. Minä rakastan näitä vanhoja lankkulattioita. Siskolla on semmoinen, mutta se joudutaan valitettavasti purkaa samalla, kun tehdään lattian nosto. Uskon, että yrittävät kuitenkin etsiä tilalle uuden, mutta vanhan näköisen lankkulattian.

  VastaaPoista